Dlights tips & råd om brandsäkerhet

Levande ljus är bland det mysigaste och mest stämningsskapande vi har i våra hem men dessvärre orsakar de många bränder varje år. Dessutom inträffar 40% av alla ljusbränder i december så det gäller att vara extra försiktig och vaksam då.

Här får du Dlights allra bästa tips och råd för att det inte skall hända hemma hos dig. 

 • Ha en brandvarnare per 50 kvadratmeter  i ditt hem och var noga med att de kan höras från alla sovrum.
 • Testa din brandvarnare i september varje år och kontrollera då även att batteriet i inte snart tar slut. Du kan få en sms-påminnelse om detta från www.msb.se/aktivmotbrand. Där finns också mer att läsa.
 • Ställ alltid dina ljus på metall- eller glasfat och undvik träljusstakar om de inte är säkrade med metallinsatser eller att ljusen har Flamestop (se nedan)
 • Ställ aldrig ljus nära gardiner, blommor eller något annat som kan fatta eld.
 • Se till att du har brandsläckare och brandfilt lättåtkomligt och på varje våningsplan. Pulverbrandsläckare släcker de flesta material och se till att mätaren står på grönt så att det säkert fungerar. En brandsläckare behöver bytas ungefär vara 10:e år.
 • Bor du i villa med övervåning så se till att ni har en stege (finns ihopfällbara som kan ligga på balkongen t ex)
 • Ha brandövning hemma. Gå igenom vad man skall göra om det börjar brinna. Glöm inte att visa och berätta för barnen.
 •  Ta en extra runda i hemmet varje kväll innan läggdags och se till att ljusen är släckta. 
 •  Använd ljusstakar som är obrännbara.
 • Använd mossa som är impregnerad så den inte kan fatta eld.
 •  Ställ inte ljus tätt intill varandra. Framförallt inte värmeljus, det smälta paraffinet riskerar att fatta eld.

Dlight har en produkter som förhindrar brand och dessutom vacker mossa som inte kan fatta eld. Du hittar dem i Dlights webbutik.

Flamestop, den lilla ljusvakten, är en vit och tunn plastcylinder som träs på ljuset. Den släcker ljuset med 100% säkerhet och rekommenderas av Svenska Brandförsvaret. Den finns i två dimensioner 21/22 mm och 23/24 mm. Den fungerar så att om du skulle glömma och släcka ljuset så försluts plasten över lågan genom att krympa ihop (som en ”mössa”) ovanpå veken vilket gör att syretillförseln stryps och lågan släcks omedelbart. Flamestop använder du om och om igen genom att flytta över den från ett nedbränt ljus till ett nytt (om du inte glömmer att släcka ljuset förstås).

Mossan som Dlight säljer är norsk vitmossa. Den är inte bara vackert grön. Den torkar dessutom inte och det allra bästa är att den är impregnerad så den inte kan fatta eld.

Hoppas de här tipsen är till nytta och var nu riktigt rädda om er själva och varandra när ni njuter av era levande ljus!

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

För inspiration, nyheter och tips, följ oss på Instagram